Naisten kengät

Naisten kenkävalikoima on laaja – vaihtoehtoja tuntuu olevan suorastaan pilvin pimein. Kenkien ostaminen onkin helpointa aloittaa määrittelemällä  käyttötarkoitus: tulevatko uudet jalkineet töihin, urheiluun vai vapaa-aikaan, tai ehkä sittenkin vain juhlissa pidettäväksi?

Avokkaat, balleriinat, loaferit, mokkasiinit ja purjehduskengät

Ennen kaikkea mukavia ja helposti erilaisiin asuihin yhdisteltäviä kenkiä etsivä valitsee matalakorkoiset avokkaat, balleriinatossut, loaferit, mokkasiinit tai purjehduskengät. Sukkahousujen kanssa niitä voi käyttää ulkona vielä alkusyksylläkin, ja valikoimassa on niin räväköitä eläinkuosisia, tyttömäisin rusetein koristeltuja kuin yksinkertaisen tyylikkäitä versioitakin. Etenkin loafereita valmistetaan myös hyvin perinteisinä malleina. Esimerkiksi Espritin, Tommy Hilfigerin ja Vagabondin valikoimassa on paljon nuorekkaita, kauniita malleja, kun taas vaikkapa Ara ja Gabor valmistavat kenkiä myös aikuisempaan makuun.

Prada-merkkisiä ballerinakenkiä. (kuva: Warburg CC-SA)

Prada-merkkisiä ballerinakenkiä. (kuva: Warburg CC-SA)

Espandrillokset, sandaalit ja sandaletit sekä sling-backit

Espandrillokset sopivat materiaalinsa puolesta parhaiten kesäkengiksi. Esimerkiksi Blend ja Ilse Jacobsen sekä varvastossuistaan tunnettu Havaianas valmistavat näitä suosittuja kangaskenkiä sekä matalina että kiilakorollisina versioina. Sandaalit ja sandaletit sopivat ilmavuutensa ansiosta erinomaisesti lämpimillä ilmoilla käytettäviksi. Tarjolla on matalia gladiaattorisandaaleja ja juhliinkin hyvin sopivia korollisia versioita. Joko matala- tai korkeakantaiset, niin kutsutut sling-backit ovat erinomainen valinta kapeajalkaiselle, sillä remmi pitää kengän tukevasti paikoillaan. Materiaalina on useimmiten aito tai tekonahka.

Korkokengät

Korolliset kengät tuovat olemukseen hetkessä ryhdikkyyttä. Tottumattomamman kävelijän kannattaa aloittaa paksummalla ja matalammalla korolla, mutta paljon korkokenkiä käyttänyt voi valita huikean korkean piikkikoronkin. Erittäin naisellisia vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi Minna Parikka ja Juha Tarsala, pelkistetymmistä kengistä pitävän kannattaa silmäillä esimerkiksi Pianon valikoimaa. Nuorekkailla merkeillä, kuten Blendillä, Julia Lundstenin Finskillä ja Vagabondilla, on valikoimassaan paljon värikkäitä korkokenkiä.

(kuva: Miss Otilia Luther CC-SA)

(kuva: Miss Otilia Luther CC-SA)

Nilkkurit, saappaat ja kumpparit

Nilkkureilla pärjää sateisessa ja loskaisessa syyssäässäkin. Kiilakoroilla on helppo kävellä, joten ne sopivat tavallisesti korkoja vieroksuvallekin. Tottunut kävelijä valitsee huikean korkeat piikkikorot.

Saappaat valmistetaan tavallisesti keino- tai aidosta nahasta. Ne ovat erinomaiset jalkineet kevät- ja syyssäähän. Vuorillisia saappaita voi hyvin käyttää talvellakin. Kauniita matalia ja korollisia saappaita on esimerkiksi Camperin, Pianon, Tamarisin ja Vagabondin valikoimissa. Jos saappaat tuntuvat liian naisellisilta, kannattaa tutkia bootsivalikoimaa. Esimerkiksi Caterpillar ja Dr. Martens ovat klassisia valintoja. Monet käyttävät karvavuorillisia UGG-saappaita kesät talvet. Sateeseen ja tuiskuun sopivia kumisaappaita valmistavat ainakin Hunter, Ilse Jacobsen ja tietenkin vanha tuttu Nokia, jonka Hai-saappaat ovat saavuttaneet suuren suosion nuorten keskuudessa.

Tennarit ja urheilukengät

Nuoriso suosii vapaa-ajan kenkinä etenkin mukavia tennareita – moni on sitä mieltä, että ei ole Converse-merkin voittanutta. Kävelykenkävalmistajista esimerkiksi Clarks ja Ecco tarjoavat monia klassisia nauhakenkävaihtoehtoja. Sporttisempaan menoon sopivat urheilukenkävalmistajien, kuten Adidasin, Niken ja Reebokin, vapaa-ajanmallit. Varsinaisia urheilukenkiä tehdään erikseen niin sisä- kuin ulkokäyttöön, ja ne kannattaa aina valita lajin mukaan. Lenkkitossuihin on kätketty mitä moninaisimpia ominaisuuksia ja hienointa teknologiaa. Uusinta uutta ovat treeniä tehostavat, pakara- ja jalkalihaksia kehittävät lenkkarit, kuten esimerkiksi Reebokin Easytone-lenkkikengät.

Työ- ja puukengät

Värikkäät Crocsit ovat suosittuja työkenkinä, mutta monet käyttävät niitä mielellään myös vapaa-ajalla. Niiden muovimateriaali on helppo pitää puhtaana, eikä se kovetu pakkasellakaan. Tarjolla onkin myös talvikäyttöön sopivia, karvavuorillisia malleja. Muita tunnettuja työkenkävalmistajia ovat esimerkiksi Ara, Birkenstock ja Scholl. Swedish Hasbeens tunnetaan puupohjaisista kengistään, joista perinteisemmät mallit ovat erinomaisia työkenkiä. Puukenkiä on myös esimerkiksi Marimekon, Merrellin ja UGG:in valikoimissa.

Tohvelit

Kotona on mukava sujauttaa jalat pehmeisiin tohveleihin. Niitä valmistavat esimerkiksi Hush Puppies ja Shepherd. Nokian Jalkineiden Aino- ja Reino-tossut ovat puolestaan kokeneet uuden tulemisen nuoren sukupolven otettua ne omakseen.