Miesten kengät

Tyylikkäät kengät viimeistelevät huolitellun asukokonaisuuden. Töissä pukua käyttävät hukkuvat helposti tasaisen tummaan massaan. Vapaammissa tilaisuuksissa kenkien avulla voikin helposti ilmaista persoonallisuuttaan. Vapaa-ajan kenkiä hankittaessa monien miesten ykköskriteeri on silti mukavuus. 

Pukukengät ja kiiltonahkakengät

Miesten kenkämuoti on pukukenkien osalta yhä edelleen pääosin varsin konservatiivista. Perinteisesti puvun kanssa käytetään laadukkaita, mustia nahkakenkiä. Nykyään tarjolla on kuitenkin myös piristäviä poikkeuksia etenkin nuoremmille suunnatuissa mallistoissa. Rohkea pukeutuja voi irrotella valitsemalla vaikkapa normaalia pitkävartisemmat, sähkönsinisestä mokkanahasta valmistetut kengät.

Miesten kävelykengät. (kuva: Ch Th Jo CC-SA)

Miesten kävelykengät. (kuva: Ch Th Jo CC-SA)

Kiiltonahkaiset miestenkengät ovat juhlava, mutta myös huomiotaherättävä valinta. Niitä etsiskelevän kannattaa katsastaa ainakin Clarksin ja Paul Smithin mallistot. Konservatiivisempia pukukenkämalleja löytyy esimerkiksi Björn Borgin, Camelin, Clarksin ja Eccon sekä Sievin mallistoista, nuorekkaampia vaihtoehtoja tarjoavat taasen muun muassa Diesel ja Vagabond.

Miesten kiiltonahkakengät.

Miesten kiiltonahkakengät.

Brogue-kengät

Brogue-kengiksi kutsutaan matalakorkoisia, reikäkuvioituja miesten nahkajalkineita. Lesti ja väri sekä reikien määrä vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan: tarjolla on sekä arki- että juhlapukeutumiseen sopivia malleja. Brogue-kenkiä on esimerkiksi Ben Shermanin, Clarksin, Gantin ja Marc O’Polon mallistoissa.

Loaferit, mokkasiinit ja purjehduskengät

Loaferit, mokkasiinit ja purjehduskengät luovat rennon, mutta huolitellun ilmeen. Tarjolla on mallista riippuen niin arkikäyttöön, juhliin kuin töihinkin sopivia vaihtoehtoja sekä konservatiivisempaan että nuorekkaaseen makuun. Perinteisen mustan tai ruskean nahan lisäksi loafereita valmistetaan esimerkiksi mokkanahasta.

Bootsit, saappaat ja talvikengät

Cowboy-bootsien lisäksi miehille on tarjolla muitakin pitkävartisia kenkiä, jotka toisinaan luokitellaan myös saappaiksi. Maihinnousukengät eli maiharit ja erityisesti kylmällä säällä suositut talvikengät ovat esimerkkejä miesten saappaista. Niitä voi haeskella vaikkapa Caterpillarin ja Dr. Martensin valikoimista. Saappaat sopivat hyvin talvioloihin paitsi pitkävartisuutensa, myös sen vuoksi, että niissä on monesti lämmin vuori ja vettä hylkivä käsittely.

Tennarit, urheilu- ja vapaa-ajan kengät

Nuoret suosivat vapaa-ajan kenkinä mukavia tennareita, joita löytyy esimerkiksi Conversen mallistosta. Sporttisempaan menoon sopivat urheilukenkävalmistajien, kuten Adidasin, Niken ja Reebokin, vapaa-ajanmallit. Varsinaisia urheilukenkiä tehdään erikseen niin sisä- kuin ulkokäyttöön, ja ne kannattaa aina valita lajin mukaan. Lenkkitossuihin onkin kätketty mitä moninaisimpia ominaisuuksia ja hienointa teknologiaa. Rullalautailuun tarkoitetut skeittikengät ovat suosittuja myös lajia harrastamattomien keskuudessa. Tunnettuja merkkejä on lukuisia; kannattaa katsastaa esimerkiksi DC:n, Etniesin ja Osirisin mallistot.

Työkengät

Värikkäät Crocsit ovat suosittuja työkenkinä, mutta monet käyttävät niitä mielellään myös vapaa-ajalla. Niiden muovimateriaali on helppo pitää puhtaana, eikä se kovetu pakkasellakaan. Tarjolla onkin myös talvikäyttöön sopivia, karvavuorillisia malleja. Muita tunnettuja työkenkävalmistajia ovat esimerkiksi Birkenstock ja Scholl.

Tohvelit

Kotona on mukava sujauttaa jalat pehmeisiin tohveleihin. Niitä valmistavat esimerkiksi Hush Puppies ja Shepherd. Nokian Jalkineiden Aino- ja Reino-tossut ovat puolestaan kokeneet uuden tulemisen nuoren sukupolven otettua ne omakseen.